İlk sınavı 2016’da yapılan IB Fizik müfredatında, Konu 4, “dalgalar”, beş alt konudan oluşuyor: Salınımlar, hareket eden dalgalar, dalga özellikleri, dalga davranışı ve duran dalgalar. Bu yazı daha geniş bir analizin parçası; analizin tamamını kontrol etmenizi tavsiye ederim. IB Fizik Paper 1 sınavlarında en çok hangi konuların değerlendirildiğini bulmak istedim. 1999’dan 2023’e kadar olan tüm soruları sınıflandırdım. Bu yazıda özellikle “Konu 4, dalgalar alt konusuna göre soruların frekans dağılımı nedir?” sorusuyla ilgileniyorum. Bu bilgi, özellikle sınav yaklaşıyorsa, çalışmalarınızı planlama konusunda stratejik olmanıza, özellikle de tekrar yapmanıza yardımcı olabilir.

SL için dalgalar alt konularına göre soruların frekans dağılımı

1999-2023 yılları arasında

Şekil 1’de gösterildiği gibi, SL için dalga davranışı alt konusu soruların yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Bunu, dalgalarla ilgili soruların yaklaşık dörtte birini oluşturan seyahat eden dalgalar takip ediyor. Kalan üç alt konunun her biri soruların yaklaşık altıda birini oluşturuyor.

frequency_distribution_questions_IB_Physics_topic_4_Waves_SL_1999_2023

Şekil 1

2016-2023 yılları arasında

Bu yıllar arasında, Şekil 2’de gösterildiği gibi, soruların alt konu başlıklarına göre dağılımı dengelenmiş görünüyor. Alt konuların neredeyse tamamı soruların yaklaşık beşte birini oluşturuyor.

frequency_distribution_questions_IB_Physics_topic_4_Waves_SL_2016_2023

Şekil 2

HL için dalgalar alt konularına göre soruların frekans dağılımı

1999-2023 yılları arasında

HL için, Şekil 3’te gösterildiği gibi, duran dalgalar ve dalga davranışı birlikte dalgalarla ilgili soruların neredeyse yarısını oluşturuyor. Salınımlar ve yürüyen dalgalar, soruların yaklaşık üçte birini oluşturarak hala en az değerlendirilen konular olarak karşımıza çıkıyor.

frequency_distribution_questions_IB_Physics_topic_4_Waves_HL_1999_2023

Şekil 3

2016-2023 yılları arasında

Bu yıllar arasındaki SL dağılımına benzer şekilde, HL için de Şekil 4’te gösterildiği gibi dağılım eşitlenmiş görünüyor. Sadece hakereket eden dalgalar en az değerlendirilen alt konu olarak göze çarpıyor, ancak tüm veri setine kıyasla oranından çok fazla farklılık göstermiyor.

frequency_distribution_questions_IB_Physics_topic_4_Waves_HL_2016_2023

Şekil 4

Buradan başka neler öğrenebilirsiniz?

Bu konunun alt konularının kazanımlara göre analizleri için şu sayfaları inceleyebilirsiniz.

  1. Salınımlar
  2. Hareketli dalgalar
  3. Dalgaların özellikleri
  4. Dalga davranışı
  5. Duran dalgalar

Daha ayrıntılı analizler için aşağıdaki bağlantılara bakmak isteyebilirsiniz.

  1. Ölçme ve belirsizlikler
  2. Mekanik
  3. Termal fizik
  4. Dalgalar
  5. Elektrik ve manyetizma
  6. Çembersel hareket ve kütle çekimi
  7. Atom, nükleer ve parçacık fiziği
  8. Enerji üretimi
  9. Dalga olayları
  10. Alanlar (elektrik ve kütleçekim alanları)
  11. Elektromanyetik indüksiyon
  12. Kuantum ve nükleer fizik

Veya genel analiz için: IB Fizik Paper 1’de konulara göre soruların dağılımı


This work/product/service has been developed independently from and is not endorsed by the International Baccalaureate Organization. International Baccalaureate, Baccalauréat International, Bachillerato Internacional and IB are registered trademarks owned by the International Baccalaureate Organization.